Smakosze zastępują obżartuchów. Wspaniałe przyjęcia w oparciu o błyskotliwą rozmowę wchodzą na miejsce rozpasanych uczt. Smak jedzenia staje się ważniejszy od jego ilości. Kiedy tak się działo? Oto czasy stanisławowskie, w których zmiany obyczajowe i mentalnościowe wpłynęły na ówczesną kuchnię i zwyczaje jedzeniowe. "Potyczki Kuchenne", to lekcja muzealna, która wprowadza uczniów w epokę stanisławowską poprzez ciekawostki kulinarne. Uczniowie wąchają przyprawy, które w 18 wieku pojawiały się na polskich stołach, szacują wartość odżywczą menu króla Stanisława Augusta oraz dowiadują się, co podawał królewski kucharz Paul Tremo podczas słynnych Obiadów Czwartkowych.
W tym tygodniu odwiedziła nas grupa młodzieży z Łosic, aby wziąć udział w pierwszej edycji lekcji pt. "Potyczki Kuchenne". Zapraszamy do oglądania zdjęć w zakładce "Galeria".
W tym tygodniu odwiedziła nas grupa młodzieży z Łosic, aby wziąć udział w pierwszej edycji lekcji pt. "Potyczki Kuchenne". Zapraszamy do oglądania zdjęć w zakładce "Galeria".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz